top of page

Wat zijn leds?

Een led (light emitting diode) is een halfgeleidercomponent die licht uitzendt.

De led wordt geactiveerd door een elektrische stroom die er doorheen gaat en geeft dan licht af.

Leds bestaan al meer dan 40 jaar. Leds van de eerste generatie gaven infrarood licht van een geringe intensiteit.

In de afgelopen jaren zijn leds aanzienlijk verbeterd. De verhouding tussen het opgenomen vermogen en het afgegeven vermogen is sterk verbeterd, waardoor leds tegenwoordig veel efficiënter zijn.

Leds zijn nu ook in veel meer type en vormen verkrijgbaar en lenen zich daardoor voor veel meer toepassingen.

Bovendien zijn nu de leds in heel veel lichtkleuren mogelijk, enkele jaren geleden was dit nog niet mogelijk.

Het vermogen van een led is temperatuur afhankelijk. De lichtopbrengst van een led neemt bij lagere temperaturen toe en vlakt, al naar gelang het type, af bij ongeveer -30 °C.

Leds worden tegenwoordig op veel meer manieren toegepast. In de afgelopen jaren zijn steeds meer fabrikanten overgestapt op het gebruik van leds voor hun verlichtingsproducten.

Huidige led wordt op een PCB (Printed Circuit Board, printplaat) geplaatst. De energie die nodig is voor het activeren van het licht wordt geleverd met behulp van een aansturing, de driver.

Er zijn verschillende soorten leds. In de afgelopen jaren hebben leds

een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Zo is de daadwerkelijke lichtopbrengst

per led toegenomen en zijn er nu allerlei leds voor tal van toepassingen.

                                                                  Chip-on-board (COB)-leds bestaan uit heel veel kleine

                                                                  leds die samen een grote led vormen.

                                                                  De huidige leds werken in combinatie met een PCB (Printed Circuit Board, printplaat).

                                                                  De leds worden ofwel op de printplaat geïnstalleerd ofwel de printplaat en de leds                                                                               worden geïntegreerd (zoals op bovenstaande afbeelding van “afzonderlijke leds” te                                                                             zien is). Er zijn heel veel verschillende soorten printplaten verkrijgbaar, die in                                                                                         combinatie met leds kunnen worden gebruikt. Er zijn kleine en goedkope printplaten,

                                                                  maar ook printplaten voor speciale toepassingen, die veel groter en zeer kostbaar zijn.

 

Leds en warmte afvoer

De wijze waarop leds zijn geconstrueerd vereist dat warmte kan worden afgevoerd. Als de warmte die wordt gegenereerd door de aansturing en de leds zelf efficiënt afgevoerd wordt, komt dat de led ten goede. De levensduur neemt toe en de led levert betere prestaties. Om die reden worden veel LED verlichtingsproducten met een koellichaam geleverd.

Led fabrikanten

Er zijn verschillende led-fabrikanten. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven als Nicha, Bridgelux, Cree, Epistar, en Philips Lumileds. Elk bedrijf produceert leds met andere eigenschappen en prestaties.

De kwaliteit van kant-en-klare LED verlichtingsproducten verschilt per fabrikant. De kwaliteit wordt bepaald door de gebruikte onderdelen en de montage ervan, maar ook de kennis en de ervaring van de fabrikant speelt een belangrijke rol. Sleutelelementen vanuit technisch oogpunt zijn de leds zelf, de printplaat en de aansturing. Voor de led branche geldt hetzelfde als voor veel andere bedrijfstakken: als kostbare en kwalitatief hoogwaardige componenten niet juist worden gemonteerd of behandeld, zal het eindresultaat verre van bevredigend zijn.

ledverlichting interieur Nederlands hervormde kerk te Limmen
bottom of page