top of page

De voordelen van LED verlichting voor bedrijven en consumenten

Led highbay verlichting bedrijfshal

 Voordelen van LED verlichting in vergelijking met lichtbronnen als gloeilampen, fluorescentielampen, spaarlampen etc:
 

 • Efficiëntie:
  Leds leveren meer lumen per watt. De efficiëntie van LED verlichting wordt  niet bepaald door de vorm of de grootte, zoals bij fluorescentielampen of tl-buizen.

 • Kleur:
  Leds kunnen licht in een bepaalde kleur afgeven zonder dat daarvoor een speciale filter moet worden gebruikt, zoals bij conventionele verlichtingsmethoden het geval is. Dat is veel  efficiënter en kan de initiële kosten verlagen.

 • Aan/uit-tijd:
  Leds gaan heel snel aan. Een gangbare rode indicatie-led heeft minder dan een microseconde nodig om haar volledige helderheid te bereiken.
  Voor leds die in communicatieapparatuur worden toegepast gelden nog kortere responstijden.

 • In-/uitschakelen:
  Leds zijn ideaal voor vaak in- en uitschakelen, in tegenstelling tot fluorescentielampen die bij frequent in- en uitschakelen sneller zullen uitvallen, of HID-lampen die geruime tijd nodig hebben voordat ze weer kunnen worden ingeschakeld.

 • Dimmen:
  Leds zijn eenvoudig te dimmen en wanneer er gedimd wordt zal de besparing  groter zijn dit in tegenstelling tot gloeilampen en halogeen lampen.

 • Koel licht:
  In tegenstelling tot de meeste lichtbronnen geven leds heel weinig warmte af in de vorm van infrarood licht, dat schade kan toebrengen aan kwetsbare objecten of weefsels. Verspilde energie wordt als warmte door de voet van de led afgevoerd.

 • Afmetingen:
  Leds kunnen heel klein zijn (kleiner dan 2 mm2) en gemakkelijk worden bevestigd op een printplaat.

 • Geleidelijke uitval:
  Leds vallen meestal uit door geleidelijk aan zwakker te worden en vallen niet in een keer volledig uit, zoals bijvoorbeeld een gloeilamp.

 • Levensduur:
  Leds kunnen relatief lang meegaan. Volgens schattingen bedraagt de levensduur 35.000 tot 60.000 uur, maar de daadwerkelijke tijd tot aan volledige uitval kan nog veel langer zijn. De geschatte levensduur van fluorescentielampen ligt doorgaans bij 8.000 tot 12.000 uur, al naar gelang gebruiksomstandigheden, en die van gloeilampen bij 1000 tot 2000 uur.

 • Schokbestendigheid:
  Als onderdelen met een vaste vorm zijn leds zeer goed bestand tegen schokken, in tegenstelling tot fluorescentie- of gloeilampen, die zeer kwetsbaar zijn.


  Let op: als op deze pagina wordt gesproken over LED verlichting, dan bedoelen we LED verlichtingsproducten die bestaan uit kwaliteitsonderdelen. LED verlichtingsproducten die zijn vervaardigd van onderdelen van mindere kwaliteit leveren prestaties van een lagere orde en bieden niet alle voordelen.

bottom of page